088 240 0700 info@lieftinglegal.nl

Huur indeplaatsstelling: hoe zit dat?

Case

Cliënt, een verhuurder van een kantoor, heeft een vennootschap onder firma als huurder. Het gaat volgens het contract om kantoorruimte.  De vennootschap onder firma wordt ontbonden. De onderneming van de firma wordt door één van de vennoten voortgezet. De uittredende vennoot blijft echter aansprakelijk voor de huurschuld en dat zelfs in het geheel (hoofdelijk), zolang het huurcontract niet wordt veranderd. Het huurcontract wordt niet ontbonden door de ontbinding van de vennootschap onder firma, blijft doorlopen. De andere ex-vennoot, die de onderneming als eenmanszaak heeft voortgezet, wil echter geen nieuw huurcontract met cliënt sluiten. Indeplaatsstelling is dan een optie. Dan kan dus worden geregeld, dat de eigenaar van de eenmanszaak als nieuwe huurder in plaats van de vennootschap onder firma opvolgend huurder wordt. De rechten en plichten van het huurcontract gaan dan op de nieuwe huurder over. Daar wil de uitgetreden vennoot echter niet aan meewerken, gek genoeg. Het lopende huurcontract blijft dan geldig! Cliënt, de verhuurder, heeft daarbij als voordeel, dat hij verhaalsmogelijkheden op de uitgetreden vennoot blijft houden. Dit wordt pas echt van belang, als de eenmanszaak niet goed zou blijken te gaan lopen.

Gerelateerde berichten

Case

Cliënt, een verhuurder van een kantoor, heeft een vennootschap onder firma als huurder. Het gaat volgens het contract om kantoorruimte.  De vennootschap onder firma wordt ontbonden. De onderneming van de firma wordt door één van de vennoten …

Lees meer Lees meer
Case

De vraag wanneer wel en wanneer niet een leugen of een verzwijging reden geeft voor vernietiging van een overeenkomst, blijft reden voor procedures en dus gerechtelijke uitspraken en is naar mijn mening sterk afhankelijk van de omstandigheden van …

Lees meer Lees meer
Case

Het hiernavolgende is door mij namens een paar appartementseigenaren aan de kantonrechter voorgelegd. Cliënten hebben samen tekort stemmen in de Vereniging van Eigenaren (VvE) om allerlei wensen te kunnen vervullen. Alle andere stemmen zijn in …

Lees meer Lees meer
Case

Wanneer zijn opdrachten aan ZZP-ers toch arbeidsovereenkomsten geworden? De Hoge Raad heeft onlangs uitgemaakt (zie via Google ECLI:NL:HR:2020:1746, 6 november 2020), dat als de inhoud van een overeenkomst voldoet aan de wettelijke omschrijving van …

Lees meer Lees meer
Case

Een interessant geval is door mij namens een paar appartementseigenaren aan de kantonrechter voorgelegd. Onder andere het volgende issue speelt daarin. Cliënten hebben samen tekort stemmen in de Vereniging van Eigenaren (VvE) om allerlei wensen te …

Lees meer Lees meer

Liefting Legal Advocatuur

Bent u wellicht zelf in een geschil beland en heeft u behoefte aan een persoonlijk betrokken advocaat?

Lees meer over mij
Betrokken Betrokken
Helder Helder
30+ jaar ervaring 30+ jaar ervaring